Stakingen kosten Albert Heijn tientallen miljoenen euro’s!
Op verzoek van de NOS vergeleken wij de omzet van de supermarkt in de laatste zeven dagen van de stakingen met die een week daarvoor.
Actieweken, voordeelpakkers en koopkrachtknallers. Supermarkten pakken uit met prijsverlagingen. Kunnen ze daarmee consumenten ook weer een beduidend goedkoper winkelwagentje aanbieden, of blijft dat onderhevig aan inflatie?
In de Media:
Door Bart Lelieveld van Distrifood
ZEIST – De prijzen van honderden artikelen gaan omlaag. Toch lijkt het voorlopig niet te helpen om de boodschappen goedkoper te maken. De inflatie zal zeker de komende maanden nog hoog blijven. Energieprijzen zijn inmiddels weer gezakt, maar voor boodschappen geldt dat nog niet. In de eerste drie maanden van het jaar waren consumenten, mede door zuivel, kaas en brood, 15 procent meer kwijt aan hun boodschappen dan een jaar eerder. Volgens de data-analisten van Hiiper zakte dat percentage in april naar 11. Vorig jaar was in april echter ook al een sprake van een forse stijging in de prijzen.
Het gevolg is dat consumenten steeds vaker gaan supermarkthoppen om goedkoper uit te kunnen zijn, analyseert Hiiper. Het aantal transacties in supermarkten steeg met 15 procent, het aantal supermarkten dat consumenten gemiddeld bezoeken met 9 procent. Vooral discounters profiteren hiervan. Verder ziet Hiiper dat het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven per winkelmandje hetzelfde blijft. Dat komt doordat consumenten meer formules bezoeken, door de gestegen prijzen, en het is het gevolg van downtrading: klanten kiezen vaker voor een huismerk dan voor het duurdere A-merk. Die ontwikkeling werd vorig jaar al ingezet, leek iets af te vlakken, maar de laatste twee maanden wint private label weer aan terrein.
De boodschappen worden nog steeds duurder en toch lijkt er een prijzenslag gaande, afgaande op de reclames van supermarkten. Lidl noemde het verlagen van prijzen in een folder zelfs een trendbreuk. Maar in België berekende Datix, een onderzoeksbureau gerelateerd aan supermarktketen Colruyt, dat er tegenover elke prijsverlaging gemiddeld drie producten juist duurder worden.
Retaildeskundige Paul Moers spreekt daarom ook vooral van een ‘perceptieslag’ richting de consument. ‘Ik heb daar altijd moeite mee, maar aan de andere kant is dat marketing. Je probeert mensen je winkel in te krijgen. De concurrentieslag is snoeihard. Daarom denk ik wel zeker dat als leveranciers de prijs laten zakken, supermarkten dit door willen geven aan de consument.’
De hoop op een snelle ommekeer van de hoge inflatie kan echter voorlopig nog de koelkast in. De Duitse verzekeraar Allianz spreekt namelijk de verwachting uit dat de prijzen pas aan het einde van het jaar zullen dalen. Hoewel de prijzen van grondstoffen als tarwe en sojabonen wel gedaald zijn, lopen voedselproducenten en winkeliers nog wel aan tegen hogere kosten voor energie, arbeid en verpakkingen.
Het zijn volgens Allianz juist fabrikanten die de prijzen het meest lieten oplopen: 17 procent. Supermarkten rekenden onderaan de streep 12 procent meer door aan hun klanten. Daardoor hebben retailers op hun marges moeten inleveren. Terwijl zij nu juist als grote graaiers worden gezien. Dat is ook waar Frans Muller naar wijst. De topman van Ahold Delhaize verwees de beschuldiging van graaiflatie naar het rijk de fabelen. De winstmarges van de leveranciers zijn vele malen hoger dan de 2,8 procent marge die het concern in Europa haalt, zegt Muller.
Ook retaildeskundige Paul Moers ziet dat. ‘A-merken houden hun winsten wel overeind. Die doen goede zaken. Supermarkten kunnen die merken er moeilijk allemaal uitgooien. De consument wil die producten hebben.’ Wel voorziet Moers dat deze fabrikanten het lastig gaan krijgen om klanten terug te winnen die door de inflatie naar huismerken zijn overgestapt.
Hij noemt het ook onzin dat supermarkten graaiers zouden zijn. ‘Flauwekul. Aldi Nord zit fors in de verliezen. De winstmarge van Ahold ging in Europa 20 procent onderuit. De gemiddelde winstmarge is 2 procent. Van gegraai is geen sprake.’ Volgens Moers zitten supermarkten momenteel in een moeilijke tijd. ‘Na overigens een paar topjaren in coronatijd’, nuanceert hij. ‘Per saldo hebben ze het nu lastig. Hogere prijzen voor grondstoffen, energie en loon. Ze kunnen niet alles doorberekenen.’
Bron: Distrifood
Wil je horen hoe we je hiermee kunnen helpen om te groeien? Neem dan contact met mij op via p.vanderzee@hiiper.nl of 06-20742644
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer het laatste nieuws op het gebied van shoppermarketing
Op verzoek van de NOS vergeleken wij de omzet van de supermarkt in de laatste zeven dagen van de stakingen met die een week daarvoor.
Tijdens de piekperiode van kerst en Oud & Nieuw hebben supermarkten flink meer omzet gedraaid (12%) dan een jaar geleden. Dat zegt data- & insightsbedrijf Hiiper na een analyse van haar cijfers. Uit de...
Nieuw panelbureau combineert als eerste in Nederland panelonderzoek met shopper- & aankoopdata en werkt met chatbot-technologie.